Searing Quartet – Set Sail! (2003)

SEARING QUARTET SET SAIL! Dit kwartet bestaat uit pianist Egbert Derix, saxofonist Peter Hermesdorf, bassist Norbert Leurs, en drummer Sjoerd Rutten. Deze mannen zijn geroutineerde musici die eigen werk vertolken, afgestemd op de tijdsgeest. Ze bespelen de luisteraar met sfeervolle, subtiele klanken uit de Jazzvalley der levende vrede. Hecht groovend komt er een crossover van traditionele jazz en latin-funk voorbij die zeer kostelijk smaakt. Een goed geslaage mix van uptempo tot ballad. Het album is zeer vakkundig geproduceerd, het geluid is droog en intiem. Het artwork is simpel en smaakvol uitgevoerd. Bij Searing Quartet is de vanzelfsprekendheid van het onbekende hoorbaar gemaakt. Set sail! is bovendien een must voor het jazzcafe.

Rakendra Smit, NTB muziekwereld, oktober 2003.


“Het adagium Less is more is geen uitvinding van een jazzmuzikant. Maar af en toe vind je er tussen de nootjesverslaafden eentje die een uitgebalanceerde compositie boven een virtuoze solo verkiest, en die ook nog de capaciteit heeft om dat in praktijk te brengen. Egbert Derix is er zo een. De pianist van het Searing Quartet stelt zich achter zijn instrument heel bescheiden op. Solistisch laat hij het spotlicht aan saxofonist Hermesdorf. Zijn kracht ligt in het componeren, een talent dat al meermalig erkend is door onder meer de juryleden van de Dutch Jazz Competition die hem vorig jaar de compositieprijs gaven. Op set sail!, het tweede album van het Maastrichtse viertal, staan elf nummers van klassieke schoonheid zonder een noot teveel. Zoals in het intro van Platonical Pete de spanning wordt opgebouwd met een beperkt aantal noten, is fenomenaal. Nummers als het half latijnse Swentibold Chocco en de breekbaar mooie afsluiter The Sadness of Beauty zijn uitschieters op een plaat die verder bijzonder uitgebalanceerd en volwassen klinkt.”

Edo Dijksterhuis, NRC Handelsblad, juli 2003.


“Egbert Derix schrijft ook het merendeel van de stukken voor het op het eerste gezicht nogal traditionele Searing Quartet, dat hij leidt samen met saxofonist Peter Hermesdorf. Ook als pianist valt Derix niet direct op, hij blinkt vooral uit als componist. Een voorbeeldje. Finewood is een écht lied, zowel in de levendige sopraansax-vertolking van Hermesdorf, als in de vocale versie op een eerder verschenen album van de jonge Limburgse zangeres Digna Janssen. Toegankelijk, fantasievol, en zonder het strakke keurslijf dat veel jazzy liedschrijvers de das omdoet. Vorig jaar won Derix de Dutch Jazz Competition in de categorie ‘beste compositie’. De zeven nieuwe stukken op Set Sail bewijzen opnieuw, dat jazz inderdaad veel meer is dan improvisatie alleen”

Alternate Take, juli 2003, Remco Takken


“Als componist en pianist heeft Egbert Derix, winnaar van de Dutch Jazz Competition prijs op het North Sea Jazz Festival, natuurlijk wel een en ander in huis. Samen met saxofonist Peter Hermesdorf tekent hij voor een elftal degelijke composities, in een plezierige variatie aan stijlen en stemmingen. Met name ‘Sundance’ en het verwante ‘Finewood, beide met Hermesdorf lekker op dreef op de lyrische sopraansax, aangejaagd door Derix’ gospelakkoorden en een stuwende ritmetandem (Norbert Leurs op bas en Sjoerd Rutten op drums), luisteren heerlijk weg. Kortom- genoeg kwaliteit, prima stukken.”

Jeroen Warner in Pianowereld, juni 2003


“Le groupe hollandais Searing Quartet publie son deuxième album, “Set Sail”. Parfois comparable à la démarche “européenne” de Diederik Wissels et Bart Defoort avec Streams, le quartette travaille sur les compositions de son pianiste Egbert Derix et du saxophoniste Peter Hermesdorf. Les ballades semblent être leur point fort. Trouvable via le net.
The dutch group Searing Quartet is releasing its second record, “Set Sail”. Their music might remember the “european” approach music created by Diederik Wissels and Bart Defoort with “Stream”. They play a repertoire made of compositions by pianist Egbert Derix and saxophonist Peter Hermesdorf, in which the most interesting part seems to be the ballads. Can be purchased through their web site.”

Philippe Baron in Jazz News (RTBF website), mei 2003


“Geen wonder dat het Limburgse Searing Quartet dit jaar op het North Sea Jazz Festival in Den Haag staat: de zojuist verschenen cd ‘set sail!’ is een heerlijk swingende en bij momenten roerende jazzplaat. Pianist Egbert Derix en saxofonist Peter Hermesdorf dansen in en om elkaar heen, als twee maatje die elkaar al jaren kennen, constant dezelfde richting uitvarend. (…) Searing Quartet hijst de zeilen, en vaart als groep de toekomst in. Moet lukken met deze prachtige opvolger van het geprezen debuut ‘Aquamagia’. Geweldig, die lange intro van het eerste sfeerstuk ‘Platonical Pete’ waarin bas, piano, sax en drums elkaar langzaam aftasten. In een van mijn andere favorieten, ‘Swentibold Chocco’ – klinkt even swingend en soulvol als de titel – hebben ze elkaar helemaal gevonden. Ook prachtig: ‘In the beginning’, een compositie van Derix en pianist Glenn Corneille. Kortom: ik kan niet wachten tot de live uitvoering op North Sea Jazz.”

Ingrid Beckers in het Limburgs Dagblad, april 2003


“Het moet worden gezegd: de nieuwe plaat, Set sail!, imponeert. Het Searing Quartet klinkt veelzijdiger dan voorheen en speelt met veel meer flair en soul. Luister naar het fraai opgebouwde openingsnummer Platonical Pete. Alsof de laatste schroom is afgeworpen.”

Paul van der Steen, Dagblad De Limburger maart 2003